Przepis, który Wam przedstawiam jest jedynym (przynajmniej jedynym, jaki znalazłam) przepisem w [polskiej] sieci ;) No, ale wcale się nie dziwię, gdyż jest dobry i do tego sprawdzony, teraz również przeze mnie :)
Crème caramel
Składniki:
○ 1 szklanka mleka
○ 1 szklanka śmietanki kremówki (30 %)
○ 4 jajka
○ 2 żółtka
○ 1/2 laski wanilii
○ 1/2 szklanki cukru
Karmel:
○ 1/2 szklanki cukru
○ 2 łyżki wody
Robimy karmel:
Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Gotujemy do czasu utworzenia się złocistego karmelu. Wtedy szybko przelewamy płynny karmel do foremek żaroodpornych, (np. na crème brûlée). Robimy "krem":
* Brzegi nacinamy dookoła.
Smacznego, Zosia ;)
Piękna wersja tego boskiego deseru!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)