Kolejny przepis z bloga mojewypieki.com, po postu nie mogłam go nie wypróbować ! Ciasto jest bardzo słodkie, więc proponuję zmniejszyć odrobinę ilość cukru. Poza tym, jest idealne - waniliowy spód + karmelizowane migdały w płatkach na wierzchu. Całość rozpływa się w ustach.
Toscakaka
Składniki na ciasto:
• 150 g cukru
• 3 jajka
• pół łyżeczki pasty z wanilii*
• 150 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 75 ml maślanki
• 75 g masła - roztopionego
• szczypta soli morskiej - drobnej
Składniki na wierzch:
• 150 g migdałów w płatkach
• 125 g masła
• 125 g cukru trzcinowego (brązowego)
• pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
• 50 ml mleka
• pół łyżeczki soli morskiej - drobnej
* jeśli nie macie pasty z wanilii, możecie użyć ekstraktu.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, po prostu wyciągamy je kilka godzin przed pieczeniem z lodówki.
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy i odstawiamy. Jajka ucieramy z cukrem i pastą waniliową na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy w trzech turach: suche składniki, przestudzone masło i maślankę. Mieszamy wszystko do połączenia się składników.
Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie przekładamy do niej ciasto, wygładzamy i pieczemy przez ok. 25 min. w 160ºC.
Po 15 min. od wstawienia ciasta zabieramy się za robienie wierzchniej praliny. W tym celu, wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i zagotowywujemy. Wtedy gotujemy jeszcze przez ok. 5 min. co jakiś czas mieszając.
Ciasto wyciągamy z piekarnika po określonym czasie, wylewamy na nie całą pralinę migdałową. Piekarnik od razu nagrzewamy na 210ºC. Do nagrzanego piekarnika, na najwyższą półkę wstawiamy ciasto na ok. 5 - 10 min, aż wierzch zrobi się złoty i chrupiący.
Smacznego, Zosia ;)
Po raz kolejny dziękuję Pani Dorocie za przepis ;)
Wypieki rodem ze Skandynawii bardzo mi smakuja, a Toscakaka nie jest wyjatkiem :)
OdpowiedzUsuńToscakaka to mój pierwszy skandynawski wypiek, muszę przyznać, że takie wypieki są przepyszne ! ;)
UsuńZnam to ciasto i mogę potwierdzić, że jest absolutnie pyszne. :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńTe migdały na wierzchu to bajka normalnie - uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń